czwartek, 10 lutego 2011

Moje przepisy

Podam tutaj kilka moich przepisów na gorące dania które można jeść w ciągu dnia, oprócz obiadu. Są to posiłki treściwe a niskokaloryczne i zapewnią uczucie sytości przed dłuższy czas..

  • GOTOWANA KAPUSTA Z MIĘSEM DROBIOWYM
Kapustę włoską (prawdziwa włoska jest pomarszczona i ma końcówki liści ciemnozielone) kroimy na paski 1,5-2 cm szerokie, bądź kostkę (jak kto woli), wrzucamy do garnka i gotujemy. Można do niej zetrzeć na tarce bądź pokroić marchewkę, selera i pietruszkę (korzeń).
Filety z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przyprawiając. Jeśli ktoś nie chce smażyć może podgotować. Mięso wrzucamy do kapusty i gotujemy wszystko razem ok pół godziny, na końcu dodając koperek bądź natkę pietruszki.

  • KAPUSTA KISZONA Z MIĘSEM
Tutaj można zrobić dwie wersje tego dania, albo z mięsem mielonym (podsmażonym z cebulą i czosnkiem) i wtedy do kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy albo druga wersja ze schabem. Mięso schabowe kroimy na kostki, podsmażamy jak drobiowe i dodajemy do kapusty kiszonej. Tą kapustę trzeba dłużej gotować.

  • FASOLA SZPARAGOWA Z MIĘSEM DROBIOWYM
Świerzą fasolę szparagową kroimy na 3 kawałki i gotujemy. Mięso drobiowe kroimy w kostki, podsmażamy na patelni i wrzucamy do fasoli. Razem wszystko podgotowujemy pół godziny. 


  • SOCZEWICA Z PAPRYKĄ
Jedno opakowanie soczewicy gotujemy (wody troszkę więcej niż soczewicy) i wrzucamy 3 papryki pokrojone w kostkę i 1 cebulę również pokrojoną w kostkę. Całość gotujemy pół godziny. Można dodać mięso do soczewicy, ja  jednak wolę bez mięsa. 

Podałam parę moich przepisów na gorące danie w ciągu dnia, ale można na tym miejscu również podać zupę grochową, fasolową, jarzynową z dużą ilością mięsa drobiowego. Ważne w tych daniach jest to, żeby mięsa było dużo, nie więcej niż kapusty, ale prawie po połowie. Chodzi o to że mamy się ty najeść. Dlaczego kapusta i rośliny strączkowe? Kapusta jest bardzo zdrowa, ma wiele witamin i minerałów a bardzo mało kalorii. Jeśli będziemy jeść ją częściej unikniemy problemów z wzdęciami. Rośliny strączkowe mają również podobne właściwości, jednak bardzo mało się ich je, a powinno być odwrotnie.
SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz